210.29.23.136 - 210.72.31.166
dimortho@gmail.com
Ιατρείο Γαλατσίου: Χαρ. Τρικούπη & Βεΐκου 56 | Ιατρείο Κολωνακίου: Αλωπέκης 41

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ : Η λύση στην δισκοπάθεια

Ένα από τα συχνότερα και χρονιότερα ορθοπαιδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ο πόνος στην μέση, η λεγόμενη οσφυαλγία. Η οσφυαλγία είναι μια πολυπαραγοντική παθολογική κατάσταση στην οποία συμβαλουν πολλες παραμετροι όπως η συνθήκες εργασίας (άρση μεγάλων βαρών, πολύωρη καθιστική εργασία, αποχή απο γυμναστική κ.α.), ο σωματότυτος (παχυσαρκία, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι υπέρβαροι) και η κληρονομικότητα.

herniated-disc-medical-illustration-effects-34671608Το συχνότερο αίτιο οσφυαλγίας είναι η δισκοπάθεια. Δισκοπάθεια ορίζεται η βλάβη που παθαίνει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ( ενας μαλακός δισκος που παρεμβάλεται αναμεσα στους  σπονδυλους της σπονδυλικής στήλης και βοηθάει στην απορρόφηση της δυναμικής ενέργειας και του βάρους που διαπερνα κατακόρυφα την σπονδυλική στήλη) όταν υπερφορτώνεται με βάρος μεγαλύτερο αυτού που μπορεί να αντέξει. Η υπερφορτωση μπορεί να γίνει άπαξ ( πχ. άρση ενός βαρέος αντικειμενου ) ή κατ’ εξακολούθηση (πχ. εργασια που περιλαμβάνει μεταφορά βαρέων αντικειμένων). Αποτελεσμα είναι η ρηξη του ινώδους δακτυλίου που περιβάλλει τον δίσκο και προβολή προς τα έξω του περιεχομένου του δίσκου που ονομαζεται πηκτοειδής πυρήνας και αποτελεί μια παχύρρεστη γελη (gel). Αυτη η προβολή καλείται κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και αποτελεί το συχνότερο ορθοπαιδικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας. Σε περίπτωση δε που ο προβάλλων πηκτοειδής πυρήνας προσπίπτει πανω στις νευρικές ίνες που διέρχονται πίσω από τον δίσκο και στην συνεχεια κατέρχονται στο ομοπλευρο κάτω άκρο τότε η παθηση καλείται όσφυοϊσχιαλγία και περιλαμβάνει εκτός από τον πόνο στην μέση και συμπτώματα από το αντίστοιχο πόδι (άλγος , αιμωδίες, καυσαλγίες κτλ).

Η αντιμετώπιση της ήπιας δισκοπαθειας είναι κατα βάση συντηρητική (αναπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδων φαρμάκων και φυσιοθεραπεια). Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, όταν η προβολή του δίσκου είναι πολύ μεγάλη και το νεύρο έχει πιεστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση για αμεση αποσυμπίεση του νεύρου. Μέχρι πρότινος, η μονη μέθοδος που υπήρχε ήταν η ανοιχτη δισκεκτομη σε ενα η περισσότερα επίπεδα, η οποία όμως περιλαμβανε μεγάλες τομές στο δέρμα, μεγάλη κακωση μαλακών μορίων και μακρά περίοδο μετεγειρητικης αποκαταστασης του ασθενους και απουσίας του από την ενεργό δράση. Πλεόν, στα πλαίσια του προσανατολισμού της χειρουργικής εν γένει προς επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας,, το νέο όπλο του Ορθοπαιδικού Χειρουργού λεγεται ενδοσκοπική δισκεκτομή.

minimally-invasive-disc-nucleoplasty-spine-surgery-3 Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί μια απλή, ασφαλή και πολύ συντομη επέμβαση (διαρκεί περίπου 30 – 45 λεπτά) κατα την οποια μεσω μιας πολυ μικρής τομής (περίπου 1 εκατοστό) εισαγεται στο σημειο που βρίσκεται ο προβάλλων δίσκος, υπο ακτινοσκοπικό έλεγχο, ενα ειδικό ενδοσκόπιο που καθαρίζει τα τεμάχια της γελης που εχουν αποκολληθεί απο το υπόλοιπο σώμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η αποσυμπίεση του νεύρου. Η επέμβαση μπορεί να γίνει χωρίς γενική αναισθησία (με μέθη ή τοπική αναισθησία), δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος και δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος κατά την επέμβαση. Ο ασθενής σηκώνεται άμεσα απο το κρεβατι και επιστρέφει στο σπίτι του περίπου 2-3 ώρες μετά την επέμβαση, επανέρχεται δε στην εργασία του εντος 2-3 ημερων απο την ημερομηνία της επέμβασης. Ο πόνος της οσφυαλγίας εξαφανίζεται άμεσα από την πρώτη ημερα και το ποσοστο επιτυχίας της επέμβασης είναι το μέγιστο ( πάνω από 95 %) ενώ ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών ή λοιμώξεων είναι σχεδόν μηδενικος.

Κατ’ ουσίαν αποτελεί μια πολύ γρήγορη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο στην οποια ο ασθενης απαλλάσσεται οριστικά από το χρόνιο πρόβλημα των κρισεων οσφυαλγίας που τον καθηλώνουν και τον απομακρύνουν για καιρό από την καθημερινη του δραστηριότητα. Και βεβαιως το μεγαλο πλεονέκτημα της μεθόδου, πλήν της ασφαλειας , είναι ότι είναι ανωδυνη και ο ασθενής επανερχεται αμεσα από την πρώτη μερα στην ενεργό δράση χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί ούτε μια μερα στο νοσοκομείο.