210.29.23.136
dimortho@gmail.com
Ιατρείο Γαλατσίου: Χαρ. Τρικούπη & Βεΐκου 56 | Ιατρείο Κολωνακίου: Αλωπέκης 41

PRP (Πλασμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)

Το νεο όπλο στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών ορθοπαιδικών παθήσεων.

Οι φλεγμονώδεις ορθοπαιδικές παθήσεις (οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, θυλακίτιδα) αποτελούν την πλειοψηφία των ορθοπαιδικων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος άνθρωπος στην καθημερινότητα του. Το βασικότερο αίτιο είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής (βαρεία καθημερινή εργασία που περιλαμβάνει καταπόνηση άνω και κάτω άκρων σε μεγάλες χρονικές περιόδους  χωρίς μεσοδιαστήματα ανάπαυλας) και η έλλειψη γυμναστικής που έχει ως αποτέλεσμα την ατροφία μεγάλων μυικών ομάδων του ανθρώπινου σκελετου. Ο συνδυασμός των δυο ανωτέρω παραγόντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μεγάλη φθορά και εκφύλιση των μαλακών μορίων που εμπλέκονται στην εκτέλεση των κινήσεων μας όπως είναι ο χόνδρος των αρθρώσεων ( οστεοαρθρίτιδα), οι ίνες και οι τένοντες των μυών μας (τενοντίτιτιδα) και λοιπά μαλακά μόρια (θυλακίτιδα).

Η κλινική εικόνα των ανωτέρω εκφυλιστικών καταστάσεων συνίσταται σε δυσκαμψία και επώδυνη κινητικότητα των εμπλεκόμενων αρθρώσεων και σε αδυναμία επιτέλεσης βασικών μυοσκελετικών κινήσεων του σώματος όπως το βάδισμα, η άνοδος σκάλας, η άρση βαρών και οι αδρές και λεπτές χειρωνακτικές εργασίες. Έτσι ο ασθενής οδηγείται σε πρόωρη διακοπή της δραστηριότητάς του με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για την καθημερινή και επαγγελματική του ζωή.

Μέχρι πρότινος, η αντιμετώπιση των ανωτέρω δύσκολων καταστάσεων περιοριζόταν στην λήψη ειδικών μέτρων όπως η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φαρμάκων ενισχυτικών του χόνδρου και η φυσιοθεραπευτική αγωγή. Όλα τα ανωτέρω μέτρα όμως  είχαν περισσότερο ανακουφιστικό και λιγότερο θεραπευτικό χαρακτήρα αφού πετύχαιναν μόνο την προσωρινή ύφεση των συμπτωμάτων (πόνος, δυσκαμψία) χωρίς να μεταβάλλουν ή να διακόπτουν την φυσική πορεία εξέλιξης της φθοράς, δηλαδή στην ουσία χωρίς να προσφέρουν θεραπεία στον ταλαιπωρημένο ασθενή. Πλέον όμως στην φαρέτρα του Ορθοπαιδικού, έχει προστεθεί ένα νέο πολύ ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση των χρονίων φλεγμονωδών παθήσεων. Το όπλο αυτό λέγεται PRP.

prp-4Τα PRP  είναι μια νέα και πολύ αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση πολλών ορθοπαιδικών παθήσεων οι οποίες δεν μπορούν να ιαθούν πλήρως και ριζικά με τις συμβατικές ορθοπαιδικές θεραπείες. Τα PRP είναι ουσιαστικά τμήμα του ανθρώπινου αίματος (πλάσμα) το οποίο λαμβάνεται σε μικρή ποσότητα από τον ασθενή και περιέχει μεγάλη ποσότητα αιμοπεταλίων και άλλων κυττάρων που έχουν την ικανότητα να παράγουν ισχυρούς επουλωτικούς παράγοντες (αυξητικούς παράγοντες) που επεμβαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος παρουσιάζει φθορά δρώντας επανορθωτικά. Είναι η μόνη, μέχρι στιγμής, μέθοδος αντιμετώπισης εκφυλιστικών παθήσεων η οποία όχι μόνο διακόπτει την φυσική πορεία εξέλιξης της φθοράς αλλά αναδημιουργεί σε βάθος χρόνου και τον ιστό που έχει καταστραφεί ( χόνδρος, μυικός ιστός κτλ). Αυτό προσφέρει στον ασθενή άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του και την σημαντική εγγύηση ότι δεν θα ταλαιπωρηθει ποτέ  ξανά στο μέλλον από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

prp-7Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη, διαρκεί περίπου 30 λεπτά, γίνεται στον χώρο του Ιατρείου και δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Στην αρχή γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή και στην συνέχεια τοποθέτηση του δείγματος σε ειδικό δοχείο και φυγοκέντριση για 15 λεπτά  η οποία συμπληρώνεται με απομόνωση του πλάσματος και ενεργοποίηση  με ειδική χημική ουσία (κατά περιπτώσεις) για την έκκριση των επουλωτικών αυξητικών παραγόντων (αποκοκκίωση). Η διαδικασία συμπληρώνεται με έγχυση με ένεση στην πάσχουσα περιοχή (ώμος, γόνατο κτλ) η οποία γίνεται με τοπικη αναισθησια.

Οι ενδείξεις της θεραπείας αυτής είναι πολλές. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι στην αντιμετώπιση και θεραπεία οστεοαρθρίτιδας γονάτων σε πρώιμο στάδιο, χρόνιας τενοντίτιδας ώμου, χρόνιας επικονδυλίτιδας, τροχαντηρίτιδας ισχίων, τενοντίτιδας Αχιλλείου τένοντος και χρόνιας ρήξης πελματιαίας απονέυρωσης (πελματιαία απονερωσίτιδα). Όλες οι ανωτέρω καταστάσεις αποτελούσαν μέχρι πρότινος τροχοπέδη στην καθημερινή μας δραστηριότητα αλλά πλέον μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν χάρη στην νέα θεραπευτική μέθοδο των ενέσεων PRPs.